Ela kuha


Za zajtrk naredi sardelni namaz. Odpre konzervo sardel, olupi dva stroka  česna z vrta, nabere tri vejice origana, doda ščepec suhega rožmarina, ščepec  himalajske soli, malo peteršilja, nepekoč rdeči in zeleni feferon in žlico hladno stiskanega olivnega olja. Vse zmelje v ročnem rezalniku in namaže na rezine pirinega kruha. Spijejo vsak svojo limonado, sledi dogovor o sobotni zaposlitvi. Ela predlaga, da bo danes sama skuhala kosilo in tudi izdelala dekoracijo za mizo. To je njena dopoldanska zaposlitev,  pa še ven se gre igrat.

Ela pripravi kosilo. Iz paradižnikove mezge skuha juho. Doda bio jušno kocko, malo vode in mezgo. Vzame domačo mezgo, ki so jo skuhali  poleti. V njej so že nasekljana čebula in druga zelišča.

Ela skuha še polento. To ohladi, jo postavi v globok krožnik in odreže za dober centimeter debelo plast. Iz nje izreže gusarsko lobanjo in dve kosti (ali sablji). Zalije z juho.

Skuha špagete in mleto meso. Za špagete zavre liter vode v visokem loncu, vanj strese šop špagetov in kuha na blagem ognju ob mešanju. Ne predolgo. Medtem v ponvi segreje 1 dl vode, vanjo srese nasekljano čebulo in kuha. Doda za dve pesti mletega mesa in posodo pokije. Med kuhanjem meša. Na koncu doda za ščepec kajneskega popra, kurkumo, mleto papiriko, malo soli, nastrgan muškatni orešček in dve žlici sladke smetane. Pomeša.  Nareže nekaj nepekočih feferonov za okras.

Ela speče svoj prvi biskvit. Pripravi:   5 jajc, 25 dag sladkorja Muscovado, 25 dag moke tipa 500, 1 pecilni prašek, 1 dl vode, 1 dl olivnega olja. Rumenjake in sladkor stepe, doda vodo in olje, nato še moko s pecilnim praškom in na koncu vmeša sneg vseh beljakov. Peče v ogreti pečici na 180 stopinjah od 35 do 40 minut. Plast biskvita namaže z marelično marmelado, okrasi  in postreže.

Elo pohvalijo, ponosna je nase.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>