Indijanski piknik

INDIJANSKI PIKNIK

Otroške delavnice vodim v času počitnic in po dogovoru. 

Več o pikniku najdete v moji prvi knjigi : Ustvarjalne urice, ki jo najdete v spletni knjigarni EMKA.

Nekaj se moramo spomniti, da otrokom polepšamo dneve in jim hkrati usmerimo misli v zdravo zabavo. Saj, če zanje ne bomo nič naredili, potem se kar pripravimo na to, da se bodo ves čas ukvarjali z nami. Ena od dobrih zamisli je indijanski piknik. Šotor zanj lahko postavimo kar na domačem travniku, povabimo še otroke iz soseske. Naj stoji tam še vse poletje, samo oblazinjeno dno vsaj enkrat na teden operemo v pralnem stroju.

Kaj naj v njem počnejo otroci?

Poleg šotora pripravimo kratke zaposlitve in igre. Tudi otroke nagovorimo, naj o tem razmišljajo. Če so otroci večji, naj vse to pripravijo sami.

Otroci naj ves čas sodelujejo pri izdelavi šotora, oblačil, perjanice, obutve in zapestnice (Skorajda vsa navodila za izdelavo najdete v knjig Ustvarjalne urice, ki jo najdete v knjižnicah).

Hrana

Naredimo še indijanske sendviče, ki se jih pač kar izmislimo, pa sladice s figami in kokosom.

Lahko si izmislijo nov indijanski ples in narišejo konje. Deklice naj izdelajo indijanski nakit iz korald in ptičjega perja.

Nič ni narobe, če se vsa družina ukvarja s pripravo in sodeluje pri ceremonjalu  ob šotoru. Gre za prijetna doživetja, ki so pomembna za vse člane družine. Za vsakega na svoj način.

Kako naredimo šotor?

Šest palic, navadnih fižolovk zgoraj zvežemo skupaj. Za šotor urežemo šest enakokrakih trikotnikov iz blaga. Najprej izmerimo, dele urežemo in jih sešijemo. Pri vrhu blaga ne zašijemo do konca, ostati mora odprtina za kole. Blago navlečemo čez še preden so koli zapičeni  v zemljo. Spredaj oblikujemo odprtino za vhod v šotor. Kole zapičimo v enakomernem razmiku. Na tla položimo kos polivinila. Nanj postavimo oblazinjeno blago v obliki šestkotnika.

Zakurimo ogenj

V krogu postavimo kamenje. Naberemo suho dračje in nalomljene veje. Zakurimo kocko za kurjenje in čeznjo postavimo suho dračje. Če znate zakuriti taborniški ogenj je to še boljše. Drobne vejice postavljamo eno k drugi, v obliko šotora. Čeznje nalagamo večje, krajše veje. Majhnih otrok ne puščamo samih ob ognju. Ogenj ob koncu srečanja tudi do konca ugasnemo.

 

2 thoughts on “Indijanski piknik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>