UVOD V KVACKANJE

KVAČKANJE, UVOD in nadaljevanje

Uvod v kvačkanje poglejte na video posnetku:

Kvačkanje in sestavljanje kvadratov

Kako nakvačkamo kvadrat?

Kako sestavimo več kvadratov skupaj s kvačkanjem?

Tukaj boste našli odgovore na ta vprašanja.

 1. Naredimo 3 verižne petlje. V prvo obesimo 11 šibičnih petelj, nato krog povežemo z eno gosto petljo tako, da kvačko vbodemo v tretjo verižno petljo. Naredili smo prvi krog. Začnemo drugi krog: naredimo 2 verižni petlji. V začetek vbodemo še 2x, naredimo 2 šibični petlji.
 2. Vbodemo v naslednjo petljo in naredimo 1 š.p. Vbodemo v naslednjo petljo in naredimno 3 š.p. Tako smo naredili eno stranico kvadrata.
 3. Nasledno stranico naredimo enako: * 3š.p v vogalu, 1š.p. na sredini, 3.š.p. v drugem vogalu*. Ponavljamo od * do *. V naslednjih krogih v sredini naredimo po 3, 5, 7, 9, 11,…petelj. Na vogalih naredimo vedno po 3 š.p , skupaj  6 š.p.
 4. Ko je kvačkan kvadrat dovolj velik, ga zaključimo. Naredimo več  enako velikih kvadratov. Po dva z licem na lice zložimo skupaj in ju sešijemo s šivanko za pletenine ali skvačkamo. Na sliki vidite kako vbodemo kvačko. Delamo polgoste petlje.
 5. Vse dele  lahko obkvačkamo.

Opisan je en način kvačkanja in sestavljanja kvadratov. Preden kvadrate sestavljate jih lahko zlikate. To naredite tako, da jih napnete na likalno desko tako, da jih pribuckate na vogalih, po potrebi tudi na vmesnih prostorih, nato pa zlikate preko krpe. V tem primeru površino sploščimo, zato površino raje omočimo z mlačno vodo, jo raztegnemo na željeno dimenzijo, položimo na brisačo in posušimo na zraku, ne pa na soncu.Pri sestavljanju kvačkanih kvadratov: Če so kvadrati večji, jih zložite skupaj l z licem na lice, nato pa prebodite s pletilko po vsej dolžini, kot bi šivali, kakšen centimeter od roba, saj tako omogočate enakomerno sestavljanje.

————————————————————————————————————————————

Kvačkana roža v kvadratu

Luknjičast vzorec za kvačkanje

Uvod v kvačkanje

Prva zanka:

 

 1. Nit postavimo na notranjo stran mezinca desne roke in jo vodimo po zunanji strani prstov mimo kazalca. Z njo obkrožimo palec in jo stisnemo s sredincem. V desni roki držimo kvačko.
 2. S kvačko sežemo v obroč od spodaj in s kvačko ovijemo nitko.
 3. To potegnemo skozi zanko.
 4. Potegnemo oba konca niti, da se zanka zategne.

 

Verižne petlje:

 

 1. Nit ovijemo s kvačko in jo potegnemo čez zanko. To ponovimo 8 krat.
 2. Kvačko vbodemo v prvo zanko in naredimo gosto petljo (to pomeni:  nit ovijemo s kvačko in jo potegnemo čez obe zanki).
 3. Nasnujemo 5 verižnih petelj. Nit nato 3x ovijemo okoli kvačke in vbodemo v krog. Trojno šibično petljo naredimo tako, da s kvačko ovijemo nit, jo prevlečemo čez dve zanki, ponovno ovijemo, prevlečemo čez dve zanki in to spet ponovimo. Ponovno 3x ovijemo kvačko in naredimo novo 3x ovito šibično petljo.
 4. Vse štiri znake pokvačkamo skupaj. To naredimo tako, da nit ovijemo in jo potegnemo čez vse štiri petlje.
 5. Naredimo 8 verižnih petelj, nato eno 3x ovito šibično petljo obesimo v krog.* Sledi 8 v.p., 4 3x ovite š.p., 8. v.p. , 1 3x ovita š.p.* Ponavljamo od * do *3x. Na koncu namesto 8v.p. naredimo le 5 v.p. in eno 3X ovito š.p. , ki jo vbodemo v vrh prvega cvetnega lista.
 6. Smo v naslednjem krogu. Tukaj velja pravilo petih v.p. Naredimo torej *5 v.p., te obesimo v spodnji lok, naredimo novih 5 v.p., nato eno 3x ovito š.p., ki jo vbodemo v vmesno spodnjo enojno 3x ovito šibično petljo. Tako izdelamo polovico vogala. Drugo polovico naredimo tako, da nakvačkamo 5 v.p.*, z eno gosto jih pripnemo v spodnji lok in ponavljamo od * do*3x. Zanko zaključimo prvi kvadrat.

 

Sestavljanje kvadratov:

 1. Vse naslednje kvadrate v zadnji vrsti povežemo na eni ali dveh stranicah s prejšnjimi kvadrati. Na vsaki stranici so 4 točke kjer naredimo stik z gosto petljo. Moder kvadrat naredimo do vogala. Oba vogala združimo z 1 gosto petljo, nato naredimo 5 v.p. in z gosto petljo zajamemo in pokvačkamo oba kvadrata. Ponovimo še 2 x.  Nitke skrito zadelamo s pomočjo šivanke. Kvadrate napnemo na likalno desko s pomočjo bucik tako, da so dimenzijsko pravilni. Prelikamo preko vlažne krpe ali s  parnim likalnikom. Naredimo šal, nato pa kakšno bolj zapleteno strukturo, recimo brezrokavnik.
 2. Opomba: Kliknite na posamezno sliko, da dobite povečavo. Veliko veselja pri ustvarjanju.

————————————————————————————————————————

Pončo /kvačkanje/

/Opomba: skica ni nazoren prikaz videza izdelka/

Cvet:  Lahko je šal, pončo, kapa, bolero ali del krila (ki ga potem podložimo, seveda). Naredimo več osemkotnih cvetov , ki jih med sestavljanjem spremenimo v kvadrate. Iz njih sestavimo poljuben izdelek. Lepše je, če uporabimo moher.

Nasnuješ 3 verižne p. Nato 11 x vbodeš v prvo in narediš toliko šibišnih petelj. Krog skleneš z 1 polgosto petljo.Dve verižni narediš, da dobiš višino šibične petlje. Drug krog razdeliš na 4 dele: 5 šibičnih, 1 verižna. Ponoviš 4 x. Skleneš s polgosto.

Dve šibični. Krog razdeliš na 8 delov. Vsak del ima 5 šibičnih in 1 verižno petljo.

Dve šibični. Namesto po 5 narediš po 7 šibičnih petlej, ostalo enako.

Tri šibične. Po 7 x vbodeš v spodnje petlje in jih pokvačkaš skupaj v eno. Preden vbodeš, narediš ovoj in petljo do polovice pokvačkaš. Ko pokvačkaš vseh sedem skupaj, narediš še 3 verižne petlje in vbodeš z gosto v dno cvetnega lista.

 1. POVEZOVANJE DELOV: Ko narediš zadnji cvetni list, greš z gosto petljo v desni lok prvega cvetnega lista. To je točka, kjer se začne sestavljanje z drugim cvetom. Pri prvem cvetu lahko nareiš še vse luknjičaste obrobe brez pozornosti do drugih cvetov. Vsi naslednji cvetovi pri zaključevanju nimajo take sreče.
 2. Narediš dve verižni (namesto šibične, da dobiš višino šibične), sledi 6 v.p. in 1 š.p. vbodena v isti lok. Nato narediš 3 v.p. in vbodeš v levi lok istega cvetnega lista. Narediš gosto p.
 3. Narediš 6 v.p., vbodeš v nslednji lok z gosto p., narediš 6.v.p., 1.g.p. in 3 v.p., 1 š.p., 6v.p., 1.š.p., 3v.p., 1.g.p.,6.v.p….Takole je pri prvem cvetu.
 4. Ko dodajaš drug cvet. Ne narediš celih 6 v.p., temveč 3, pa zajameš lok drugega cveta, in nato narediš še tri v.p.. Enako velja za 3.v.p.: Narediš eno v.p., zajameš drug lok, narediš polgosto p., in še eno v.p.          Zlikaš pod paro /razen če imaš moher ali efektno prejo.

Takole je videti šal, narejen iz 14-tih cvetov.

Glej tudi skico in načrt.

Če klikneš na sliko se ta poveča. Bolj vidiš podrobnosti.

Načrt spodaj prikazuje povezavo delov: Rdeči kvadratki na načrtu prikazujejo točke povezovanja z drugim cvetom(kvadratom). Cvet je temneje obarvan, številka na lokih pomeni število verižnih petelj, oval z dva-krat prekrižano črtico pomeni šibično petljo.

Kako sestaviš pončo?

Iz dveh pravokotnikov. 

Sestaviš ju, kot kaže slika zgoraj. Črte na ponču v resnici niso vidne (razen v primeru, da to hočeš, tedaj narediš barvno različna pravokotnika, mogoče po višini črtasta), sploh jih ni zaznati, gre za princip sestavljanja.

Kako dobiš dva pravokotnika? Tako kot kaže slika spodaj. Velikost ponča je odvisna od velikosti obeh pravokotnikov. Osnovno pravilo: Oba morata biti enako velika.

—————————————————————————————————————-

Kvačkan cvet

Iz ostankov preje naredimo več kvačkanih cvetov. Posamezne cvetove našijemo na odejo, v sredino kvadratov ali na šal. Cvetje različnih velikosti lahko našijemo še okoli vratnega izreza jope ali pa iz njega naredimo nakit.

Postopek izdelave je opisan na naslednjih fotografijah:

Nitke zadelamo, cvet prišijemo na želeno podlago.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>