O MENI

Kontakt: Suzana Belak Pungartnik, 

Društvo ustvarjalnih Cita, Škofljica               

DŠ: 94722722

 

tel: 040 990455,     e mail: suzanabpu@gmail.com

Vodim tečaje ročnih del, risarske tečaje in ustvarjalne delavnice za otroke. Pišem priročnike za ustvarjanje in delam revijo Cita, ki je na mojem spletnem mestu in na Facebooku. V načrtu imam projekt “Moje mesto”, kjer bodo zaživeli ljudje, ki delajo na sebi, ustvarjajo in živijo….

Po izobrazbi sem modna oblikovalkauniverzitetna dipl. ing. tekstilne tehnologije (FNT, fakulteta za naravoslovje in tehnologijo) in  učiteljica z licenco (pedagoško-andragoško izobrazbo in strokovnim izpitom za poučevanje). Izobraževanje za uspešnejšo komunikacijo:  Transakcijska analiza l. in ll. in Realitetna terapija po Williamu Glasserju št.1. 

Sem  učiteljica, novinarka, oblikovalka in naravoslovka. Mama dvema otrokoma in poročena ženska. 

Avtorske knjige

OTROŠKE KNJIGE in  KNJIGE ZA ODRASLE (Več o knjigah boste našli na tej spletni strani v zavihku z napisom TRGOVINA) so na voljo za nakup: Prva otroška knjiga je izšla pri Mladinski knjigi. To je priročnik za otroke z naslovom Ustvarjalne urice. Knjiga je razporodana, na voljo je v knjižnicah.

 

 

 

 

Društvo ustvarjalnih Cita je izdalo tri knjige:

 

Zasebno poučujem (termini po dogovoru):

Risanje (za sprejemne izpite na likovnih šolah)

Modna skica, risba in računalniška obdelava

Slikanje

Krojenje 

Šivanje

Pletenje

Kvačkanje

Vezenje

Inštrukcije za matematiko, kemijo, naravoslovje  za OŠ in 1.in 2. letnik SŠ 

Cena šolske ure je 20,00€ / šolsko uro, oz. po dogovoru.
Moje delo:
25 let sem s svojimi idejami, skicami, izdelki, fotografijami in teksti vsak teden sodelovala z revijama Jana in Anja (obe Delo Revije d.d.). Moja urednica je bila Katja Kmet,  zame najboljša vodja na tem svetu.  Hvaležna sem, ker sem bila del dobre ekipe. Zagotovo ste tudi vi zaslutili nekaj lepega, ko ste brali in gledali naše revije. Ves čas sem bila honorarna sodelavka in ne zaposlena. 
Začelo se je z modnimi skicami v srednji šoli. Naša učiteljica Dušanka Kajfež je ob zaključku 4. letnika uredila razstavo naših modnih skic v Ljubljanski banki. Razstavo si je ogledala tudi Sonja, izbrala mene in dve moji sošolki.
Sonja Tomažič, sodelavka revije Jana je delala z vsemi tremi, v nadaljevanju pa z mano, ker sem se najbolj smelo odzivala na njene pobude. Nekaj let sva delali skupaj. Moja samostojna pot pri reviji Jana (www.jana.si) se je začela takole:
In nadaljevala:
Vsak teden sem sešila, spletla, zlepila, izrezala, narisala…nekaj novega, to fotografirala, napisala navodila za izdelavo, narisala kroj, oddala  moji urednici Katji  in naši ljubi lektorici za prebrat, oni pa v objavo, v revijo Jana.
Ko je začela izhajati revija Anja, sem se ideji pridružila s svojimi prispevki. V Anji sem objavljala svoje prispevke vsakih 14 dni. Sodelovala sem še v drugih revijah podjetja DELO REVIJE D.D.: BOŽIČNA JANA, PISANE JANE (so mi bile najbolj pri srcu), VELIKONOČNA JANA, Revija STOP:
Pri reviji Stop sem začela z resnimi, bolj poglobljenimi članki v smislu vsebine. Prej sem delala članke “Naredi sam”, ki so od mene terjali res precej časa, pri Stopu pa je šlo bolj za razmišljanje in vsebino (za branje teksta kliknite na sliko). Razmišljujočih avtorskih člankov je v času “instant” novic zelo malo. Kljub pričakovanju, da bo slovensko novinarstvo čedalje kvalitetnejše, se je zaradi interesa kapitala vse obrnilo na glavo. Človek bi želel, da bi lastniki tudi zares dihali z revijo ali s časopisom, saj bi se tako bolj pravilno odločali o naložbah in sodelavcih. Smisel denarja namreč ni v tem, da ga imam največ in še več, pač pa v tem, da živim z denarjem vred čimbolj polno življenje, ki vključuje ljubezen, tudi tisto do lastnega časopisa, če govorimo o delu. 
Sodelovanje z Nedeljskim dnevnikom v rubriki Dom in družina: Članki o odnosih v družini, nasveti za koristno rabo prostega časa, zdrava hrana in zdrav življenjski slog, materiali okoli nas…so bile teme mojega pisanja.
Modna rubrika v časopisu Republika. Nekaj modnih tem sem predstavila tudi na radiu Gama. 
Na časopisu Slovenec, sva s hčerko Heidi spoznali prijazno Heleno Peternel Pečauer. Sodelovala sem še z drugimi revijami in časopisi: Vzajemna, Kmečki glas, Delo in dom, Atelje, Prostočasnik, Čarovnija okusa,  Božična Nova,… s prispevki o tem kaj narediš sam za to, da je življenje lepše. Z naravoslovnimi prispevki sem sodelovala še z revijama Klub Gaia, Viva…
Prispevki v reviji Lisa moje stanovanje: Z njimi sem sodelovala okoli 8 let.  Občasno delam za  Unikat in včasih sem za Našo ženo: Ideje v reviji Unikat so opremljene s fotografiranimi postopki izdelave, ki jim sledijo natančni opisi. Delala sem tudi za reviji Vzajemna in  Vzajemnost.

POUČEVANJE 

Poučujem z veseljem. Imam zelo obiskane otroške delavnice in tečaje ročnih del, pa še lastne delavnice modnega risanja in ustvarjanja. Predmeti, ki jih po veljavnem zakonu lahko poučujem v šolah: Tehnika in tehnologija, Likovna vzgoja, Prodaja blaga (moduli 1-5), Naravoslovje s poznavanjem blaga, Kemija s poznavanjem blaga, Umetnost, Kemija, Oblikovanje prodajnega prostora, Tekstilna tehnologija.

Zasebno poučujem zgoraj navedene términe.

Publicistični članki o meni:

1. https://www.elle.si/dekor/suzana-belak-pungartnik-po-njeno-ukrojeni-svet/Suzana Belak Pungartnik: Po njeno ukrojeni svet

Okvir postavimo, kadar hočemo poudariti vsebino. V njem so navdihujoče modne risbe in izdelki Suzane Belak Pungartnik, osebe, ki je četrt stoletja sodelovala s številnimi slovenskimi revijami tako, da je zanje kreirala, krojila, šivala, pletla, fotografirala, risala in pisala. Z največjim veseljem pa je še poučevala.

29. 9. 2014

“Hotela sem biti učiteljica. Želela sem poučevati likovno vzgojo in matematiko. Rada sem risala. Šla sem na oblikovno šolo in postala modna oblikovalka. Bila sem ena od boljših risark v razredu. Še po uspehu sem bila enkrat najboljša na šoli. To mi je bilo všeč. To je bil moj prvi osebni dosežek,” rada pove Suzana.

Njene risbe na zaključni razstavi v srednji šoli so opazili pri znani reviji in jo povabili k sodelovanju, ki je trajalo 25 let.

“Vmes sem študirala, delala v tovarni in, končno, poučevala. Za revijo sem delala z ljubeznijo, ki ni minila. Pozneje sem začela sodelovati še z drugimi revijami in časopisi. Zame je to način življenja in res uživam v tem. Nisem si upala sanjati, da bom kdaj lahko delala za revije. A zgodilo se je.”

Zelo jo zanimajo nove tehnologije, predvsem tiste za domačo rabo. “Zdaj jih prvič čutim blizu, saj so uporabne in smiselne. V grafičnem programu narišeš risbo, to povežeš s CNC-strojem in izdelaš produkt po svojih željah. Kaj ni to fantastično? Takšen postopek sem podrobno opisala v svoji knjigi Ustvarjam in recikliram z gusarko Elo. Zanimajo me tudi 3D-print, grafično oblikovanje knjig in revij, samostojna izdelava spletnega mesta. Nove tehnologije so zelo pomembne za ljudi, ki prodajajo ročno narejene izdelke. Tehnološka dovršenost oplemeniti te izdelke.”

Javnosti je najbolj znana kot avtorica člankov o ročnih delih, piše pa tudi priročnike za ustvarjanje.

“Priročniki so logično nadaljevanje mojih člankov v revijah. S priročnikom lahko dam še več sebe naenkrat. Želela sem izdajati svoje knjige, a nisem vedela, kako naj to prodam. Hotela sem vedeti, zato sem se tega naučila. Nekaj let sem se ukvarjala s prodajo reklam. Prodaja je veščina. Pomemben je način, kako to narediš. Običajno sem uspešna, če sem urejena in prijazna. Pomembno je, kaj mislim. Ponujam to, kar se meni zdi pomembno.”

Več o Suzani in njenem delu si preberite na njeni spletni strani www.suzana.si, kjer boste našli tudi vse informacije o vpisu v najrazličnejše ustvarjalne tečaje.

Značke: BelakPungartnikSuzana

2. http://www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=133&id=5963

SUZANA BELAK PUNGARTNIK V MKI

Špela Pahor | 9.4.2014 | Komentarji 0

V Mestni knjižnici Izola si v vitrinah  ustvarjalnosti lahko ogledate novo razstavo ročnih del. Tokrat se predstavlja Suzana Belak Pungartnik, ki jo nekateri  že poznate, saj  je v knjižnici v okviru Borze znanja vodila delavnico izdelovanja brošk iz blaga. Na knjižnih policah pa lahko najdete tudi njene priročnike: USTVARJALNE URICE, USTVARI ŽIVALSKE PODOBE, MODNI DODATKI IZ DOMAČE DELAVNICE, USTVARJAJ IN RECIKLIRAJ Z GUSARKO ELO.  Suzana je po izobrazbi  modna oblikovalka, univerzitetna diplomirana inženirka  tekstilne tehnologije in  učiteljica z licenco. Po srcu je  oblikovalka in naravoslovka, drugače  pa mama dvema otrokoma in poročena ženska. Zasebno poučuje risanje, modno skico, slikanje, krojenje, šivanje, pletenje, kvačkanje, vezenje. Inštruira pa tudi matematiko za osnovne šole in prva dva letnika srednjih šol. Poučuje še predmete: Tehnika in tehnologija, Likovna vzgoja, Prodaja blaga, Naravoslovje s poznavanjem blaga, Kemija s poznavanjem blaga, Umetnost, Kemija, Oblikovanje prodajnega prostora, Tekstilna tehnologija. 25 let je  s svojimi idejami, skicami, izdelki, fotografijami in teksti sodelovala z revijama Jana in Anja. Zdaj sodeluje z revijami Lisa, Lisa moje stanovanje in Naša žena. Aprila 2011 je  ustanovila Društvo ustvarjalnih Cita.  Ustvarja tudi  revijo Cita, ki jo lahko najdete na njeni Facebook strani, ter spletno stran www.suzana.si. Suzano smo povabili k pogovoru.

MKI: Suzana, v uvodu smo vas že predstavili. Bi nam morda zdaj povedali, kako ste se odločili za študij in kasneje za poklicno pot? Najbrž so vam bila ročna dela z različnimi materiali, predvsem z blagom, pri srcu že prej?

SBP: Že v otroških letih sem želela biti učiteljica. Doma sem imela šolo, v kateri sem poučevala tri sestre in brata. Zelo rada sem risala. Zato sem šla na srednjo šolo za oblikovanje. Tam sem se morala odločiti za eno od treh smeri, čeprav so me vse veselile. Izbrala sem modo. Ročna dela sem vzljubila že v osnovni šoli.

MKI: Odločili ste se za pot samostojne ustvarjalke. Kaj vas je k temu spodbudilo?

SBP: Delala sem že vse mogoče, najraje poučevala, popoldne pa sem ustvarjala še doma. Rabili smo denar za stanovanje, zato sem res veliko delala. Zdaj sem samostojna zaradi brezposelnosti, ne pa zaradi brezdelja J. Sicer pa bom šla učit takoj, ko bom spet dobila službo.

MKI: Na vaši spletni strani ste zapisali tudi, da želite ovrednotiti delo žensk, ki so bile zaposlene v slovenski tekstilni industriji. Kako doživljate propad te industrije in poplavo cenenih tekstilnih izdelkov, ki jih večinoma uvažamo? Verjetno to ni boleče le za vas, pač pa tudi za mnoge odpuščene delavke?

SBP: Ni boleče, da so oblačila zdaj poceni. To pomeni, da so dostopna vsem, ne samo premožnejšim. Boleče je, da smo neslišno zadušili skorajda celotno tekstilno industrijo, ki je bila v Sloveniji najbolj razširjena. Vsaka oseba ima svojo zgodbo o tem, boleča je. Smo se pa naučili, da se vse stvari na tem svetu spreminjajo in da tako pač je. Tako drastične spremembe na tekstilnem področju pa kljub vsemu ni pričakoval nihče.

MKI: V društvu Cita prirejate tudi delavnice za otroke in odrasle. Imajo današnji otroci radi ročna dela, se jih radi učijo, jih znajo ceniti? Kaj pa odrasli?

SBP: Otroci radi ustvarjajo, presenetili pa so me pri vezenju. Zelo radi vezejo, če le dobijo bolj moderno predlogo. Odrasli, tudi moški,  zdaj želijo več plesti in kvačkati. Predvsem kvačkanje je res v modi. Ročno delo je meditacija. Je počasno sprejemanje samega sebe.

MKI: Izdelujete različne predmete, od torbic in  copat do  zapestnic, šalov  in  ogrlic. Kako pridete do ideje za izdelek in kako izberete materiale?

SBP: Ideja se utrne, ko zagledaš lep kos v trgovini, v reviji, na spletu ali na drugi ženski. Lahko pa o njej nekdo le pripoveduje. Ko poskusiš, se že med postopkom izdelave spomniš še česa boljšega. Običajno zmanjka časa, ne idej.

MKI: Vitrino ste opremili z izdelki v sivih barvah. Zakaj?

SBP: Odločila sem se za sivo in srebrno, da je sporočilo razstave enotno. Nisem želela ustvarjati  z močnimi barvami, raje sem se poigrala z oblikami. Po toliko letih ustvarjanja s sivo  mi je ta barva postala zelo blizu. Prelepa je in  nešteto odtenkov ima, ne le petdeset J

MKI: V vaših knjigah in na spletni strani najdemo tudi nekaj kuharskih receptov. Radi kuhate in aranžirate jedi na krožniku?

SBP: Kuham zdaj raje, ko se zavedam prednosti zdrave in domače kuhinje, pa še več sem doma. Večinoma si recepte izmišljujem, še rajši pa jedi zlagam na krožnik tako, da so videti lepe. Zato jih lepo oblikujem in okrasim z zelišči.

MKI: Lotite pa se tudi izdelave različnih lesenih polic in regalov. Ste tudi  vaše stanovanje opremili na tak način?

SBP: Stanovanje opremljamo. Zame je to dolga zgodba, ki je ne želim nikoli končati. Imam jo še posebej rada. Zato si dajem kar veliko opravka z njo. Pa še moža ves čas prosim za sodelovanje. Gre za odnos. Vzpostavljanje in vzdrževanje odnosa.

MKI: Pripravili ste tudi navodila za indijanski piknik. Kako se zabavajo vaši otroci doma in kako otroci v vašem društvu?

SBP: Indijanski šotor s piknikom je res lepa zgodba, podobno kot tista z gusarsko ladjo v zalivu pri Seči. Vanjo smo vstopili vsi družinski člani, najbolj pa poglavarjev sin, ki je postal čisto pravi Indijanec.

Drugi otroci ustvarjajo na delavnicah. Izberem različne teme, ki jih ovijem v zgodbo.  Lepše je ustvarjati, če v tem najdemo smisel.

MKI: Ste ljubiteljica narave. Imate svoj vrtiček, se večkrat odpravite na sprehod v naravo? Kaj vam narava pomeni?

SBP: Rada hodim. Narava me umiri. V meni zbuja veliko občudovanje. Zdi se mi zelo močna in neskončno lepa. Nimam brezhibnega vrta, tam rastejo tudi travniške zdravilne rastline. Rada imam sadno drevje in grmičke z užitnimi plodovi in zelišča.

MKI: Gospa Suzana, zahvaljujemo se vam za pogovor in želimo še veliko ustvarjalnih trenutkov.

3. http://www.mklj.si/razstave/item/4496-modna-skica-in-modni-dodatki-suzana-belak-pungartnik

Prizorišče: Knjižnica Škofljica

Začetek dogodka: Torek, 13. maj 2014

Konec dogodka: Ponedeljek, 16. junij 2014

Ciljna skupina: Odrasli

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Označeno kot

  • MODAModna skica je Suzani Belak Pungartnik prirasla k srcu že na srednji šoli za oblikovanje. Njene risbe so kar 25 let objavljali v reviji Jana. O modnih dodatkih je Suzana napisala tudi knjigo.

Polna je inspiracij, ki jih še kar ne zmanjka, saj si kar naprej izmišljuje nove stvari, nove barvne kombinacije, nove izdelke. Pomembno se ji zdi, da so modni dodatki na pogled privlačni in lepi.

Odprtje razstave bo v torek, 13. maja, ob 19.30.

4. http://www.izola.info/novica.php?izola=2333

Vitrina ustvarjalnosti v Mestni knjižnici IzolaRazstava ročnih del Suzane Belak PungartnikPonedeljek, 7. April 2014Izola.info > DružbaV Mestni knjižnici Izola si v vitrinah ustvarjalnosti lahko ogledate razstavo ročnih del. Tokrat se predstavlja Suzana Belak Pungartnik, ki jo nekateri že poznate, saj je v knjižnici v okviru Borze znanja vodila delavnico izdelovanja brošk iz blaga

 

Suzana Belak Pungartnik je po izobrazbi modna oblikovalka, univerzitetna diplomirana inženirka tekstilne tehnologije in učiteljica z licenco. Po srcu je oblikovalka in naravoslovka, drugače pa mama dvema otrokoma in poročena ženska. 25 let je s svojimi idejami, skicami, izdelki, fotografijami in teksti sodelovala z revijama Jana in Anja. Zdaj sodeluje z revijami Lisa, Lisa moje stanovanje in Naša žena. Aprila 2011 je ustanovila Društvo ustvarjalnih Cita. Ustvarja tudi revijo Cita, ki jo lahko najdete na njeni facebook strani, ter spletno stran www.suzana.si.Zasebno poučuje risanje, modno skico, slikanje, krojenje, šivanje, pletenje, kvačkanje, vezenje. Poučuje tudi predmete: Tehnika in tehnologija, Likovna vzgoja, Prodaja blaga, Naravoslovje s poznavanjem blaga, Kemija s poznavanjem blaga, Umetnost, Kemija, Oblikovanje prodajnega prostora, Tekstilna tehnologija.Suzana, v uvodu smo vas že predstavili. Bi nam morda zdaj povedali, kako ste se odločili za študij in kasneje za poklicno pot? Najbrž so vam bila ročna dela z različnimi materiali, predvsem z blagom, pri srcu že prej?
Že v otroških letih sem želela biti učiteljica. Doma sem imela šolo, v kateri sem poučevala tri sestre in brata. Zelo rada sem risala. Zato sem šla na srednjo šolo za oblikovanje. Tam sem se morala odločiti za eno od treh smeri, čeprav so me vse veselile. Izbrala sem modo. Ročna dela sem vzljubila že v osnovni šoli.
Odločili ste se za pot samostojne ustvarjalke. Kaj vas je k temu spodbudilo?
Delala sem že vse mogoče, najraje poučevala, popoldne pa sem ustvarjala še doma. Rabili smo denar za stanovanje, zato sem res veliko delala. Zdaj sem samostojna zaradi brezposelnosti, ne pa zaradi brezdelja J. Sicer pa bom šla učit takoj, ko bom spet dobila službo.
Na vaši spletni strani ste zapisali tudi, da želite ovrednotiti delo žensk, ki so bile zaposlene v slovenski tekstilni industriji. Kako doživljate propad te industrije in poplavo cenenih tekstilnih izdelkov, ki jih večinoma uvažamo? Verjetno to ni boleče le za vas, pač pa tudi za mnoge odpuščene delavke?
Ni boleče, da so oblačila zdaj poceni. To pomeni, da so dostopna vsem, ne samo premožnejšim. Boleče je, da smo neslišno zadušili skorajda celotno tekstilno industrijo, ki je bila v Sloveniji najbolj razširjena. Vsaka oseba ima svojo zgodbo o tem, boleča je. Smo se pa naučili, da se vse stvari na tem svetu spreminjajo in da tako pač je. Tako drastične spremembe na tekstilnem področju pa kljub vsemu ni pričakoval nihče.
Na knjižnih policah lahko najdete tudi ustvarjalkine priročnike: Ustvarjalne uriceUstvari živalske podobeModni dodatki iz domače delavniceUstvarjaj in recikliraj z gusarko Elo.
5.http://www.socialdress.si/index.php?htm=socialdress/modeli

Za Vrtnico potrebuješ: ostanke blaga – npr. žameta | nit | perle (poljubno) | varnostno zaponko

Zgodba: Vrtnica ali kaka druga roža lahko popestri jopico, jakno, plašč… Tole je elegantna verzija, narejena iz istega blaga kot moja jakna iz leta 1997, ki jo je po 15 letih roža zelo poživila. Pri izdelavi sem si pomagala z navodili Suzane Belak Pungartnik.

6. http://www.dominvrt.si/clanek/dobro-je-vedeti/naucite-se-spretnosti-pletenja.html

Nekoč smo s pletenjem povezovali babice, zleknjene v lesenih gugalnikih, ki pletejo kape, šale in nogavice za svoje vnučke, danes pa se spretnosti tovrstnih ročnih del učijo vedno mlajše generacije. Pletenje je namreč nadvse sproščujoče in kratkočasno. Ko iz vsakodnevnega vrveža, nerazumnega tekanja sem ter tja in hlastanja za več in več pobegnemo v toplo zavetje svojega doma, se udobno zleknemo v naslanjač ter se ’izklopimo’, lahko v sproščujočem pletenju neizmerno uživamo. Začnimo torej!

 Unikatne rokavice (Foto: osebni arhiv)

 Še nedolgo nazaj smo vihali nos nad idejo, da bi v roke vzeli pletilke in si sami spletli bodisi pulover bodisi kak unikaten kos oblačila ali modni dodatek, s katerim bi razveselili koga od bližnjih. A časi se spreminjajo in ročna dela, tudi pletenje, ponovno prihajajo v modo.

Sicer ne v klasičnem pomenu, saj gre za nove surovine, nove strukture in nove načine pletenja ter prepletanja niti. Trendi se povezujejo in dopolnjujejo z znanimi tehnikami, vzorci in materiali,” nam je pojasnila Suzana Belak Pungartnik, uni. dipl. ing. tekstilne tehnologije ter učiteljica, ki tudi zasebno poučuje več ročnih del, med drugim krojenje, šivanje, kvačkanje, vezenje in pletenje.

Potrebujete osnovni pribor: volno ter dve okrogli ali ravni pletilki, usklajeni v debelini.

Kot je še dodala, ima pri tem trendu po njenem mnenju kriza, predvsem moralna, veliko opraviti s tem, počasi se namreč spreminja odnos do stvari. “Spretnosti pletenja, kvačkanja, klekljanja in vezenja postajajo vrednote. Več mladih ustvarjalk dela izdelke za prodajo, dobro zanje je, da se ves čas razvijajo, ustvarjajo nove produkte in pokažejo nove spretnosti. Zato je učenje nujno. Pletenje je tudi odlična vrsta meditacije. S ponavljanjem enakih gibov se misli umirijo, odplavajo, telo se sprosti in končno dobimo novo moč za poslovne izzive.

Kako začeti?

Razmišljate, da bi se tudi vi naučili spretnosti pletenja? Ga. Suzana Belak Pungartnik svetuje, da začetniki raje izberite debelo prejo ali kar vrvico ter ustrezne pletilke. To preverite na ovoju preje, kjer je zapisana ustrezna debelina pletilk. Z debelo prejo je spretnost pletenja lažje osvojiti. Pomembno je, da na začetku od sebe ne zahtevate preveč. Saj veste, počasi se daleč pride. Kaj pa tehnike? “Za začetnike sta najboljši desna in leva petlja, ki ju vidite na priloženem video posnetku. Na ta način lahko spletemo gladko pletivo, patentni vzorec ter reliefno pletivo. V nadaljevanju pletemo luknjičasto pletivo, kite in oblikujemo dele po kroju. Vsak nov izdelek je izziv in vsakega posebej se je treba veseliti,” svetuje ga. Belak Pungartnik.

Torbica za sivko (Foto: osebni arhiv)

 

Začeti je treba z enostavnimi stvarmi, recimo s šalom, ovalnim šalom, enostavno torbo, narejeno iz pravokotnika ali etuijem. Nato postopoma izbiramo težje stvari, denimo pletenje v krogu (kapa).”

Ste navdušeni nad idejo, da bi si sami spletli unikaten etui za telefon, torbico ali copate, pa ne veste, kako začeti? Preverite!

Kaj plesti?

Kot nam je še zaupala, s svojimi učenci predvsem sedaj v zimskem času največ plete nogavice, rokavice, kape in šale, v toplejših mesecih pa se predvsem mlajši najraje učijo pletenja modnih dodatkov. Pogosto se zgodi, da na tečaj pridejo ženske s kakšno fotografijo iz revije in bi se rade naučile same ustvariti podoben izdelek, tu in tam se na tečaju znajde tudi kakšen moški. Pravi, da se v procesu poučevanja in raziskovanja tudi sama nauči veliko novega, tudi s pomočjo spleta, ki je prava zakladnica izvirnih idej ter uporabnih nasvetov.

Sama se je spretnosti pletenja naučila že v osnovni šoli, kjer so imeli krožek. “Takrat se nisem domislila tega, da lahko pletem manjše stvari, ki so narejene prej in z manj vztrajnosti. Ko se je rodila moja hči sem pletla največ, od puloverčkov, hlačk, kapic, rokavic, jopic … Morda največji izziv zame je bil splesti pulover iz šestkotnikov. Ugotovila sem namreč, da je lažje plesti manjše dele, te sešiti, jih oblikovati po kroju ter na koncu doplesti patente. Prav tako so mi izmed mojih del zelo pri srcu tudi srebrne rokavice, ki so pletene in kvačkane.”

Tako, sedaj veste, kakšno prejo je najbolje izbrati za začetek ter katere pletilke, prav tako ne pozabite, da je najbolje začeti počasi in z lažjimi izdelki, na primer s šalom. V videu si oglejte, kako se zadeve lotiti in ni dvoma, da boste na svojo prvo pleteno ’umetnino’ nadvse ponosni!

7.

http://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/galova-soba?id=3744

Po vizionarski domislici dr. Anice Cevc, nekdanje ravnateljice Narodne galerije, sta pesnica Svetlana Makarovič in ilustrator Kostja Gatnik leta 1981 ustvarila škrata Gala in domišljijski Galov svet v knjižni obliki. Slikanici Gal v galeriji (leta 2006 je bila prevedena v angleščino) in Strahec v galeriji (iz leta 2003) sta v razstavne prostore pritegnili številne generacije otrok. Postopoma se je v galeriji oblikoval izobraževalni model s programi za najrazličnejše starostne skupine in potrebe mladih obiskovalcev. Zelena nit vseh aktivnosti, ki so bile namenjene otrokom, je bil škrat Gal, ki je tako postal prepoznavna ikona izobraževalne dejavnosti v Narodni galeriji. Prenova palače Narodnega doma je bila priložnost, da v galeriji poiščemo in uredimo stalni Galov prostor, ki naj otrokom otipljivo približa Galov svet in jih hkrati pouči in navduši za likovno umetnost.

Suzana Belak Pungartnik: Izdelava brade, kape, čevljev in halje za Gala. Vse lahko nataknejo tudi otroci, obiskovalci Galove sobe.

8.

http://galerijalkatraz.org/?p=6960

Marija Mojca Pungerčar: Socialdress – Moč ljudem

07Oktober2013>14Oktober2013Vabljeni na otvoritev razstave Marije Mojce Pungerčar: Socialdress – Moč ljudem, v ponedeljek, 7. oktobra 2013 ob 19.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Vabljeni na ogled razstave tudi v soboto, 12. oktobra med 11.00 in 15.00.

Marija Mojca Pungerčar: SOCIALDRESS – MOČ LJUDEM

Galerija Alkatraz, Metelkova mesto, Ljubljana, 7. 10. – 14. 10. 2013

RAZSTAVA JE PREDČASNO ZAPRTA, SAJ SO BILA UMETNIŠKA DELA UKRADENA.

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave v ponedeljek, 7. oktobra ob 19.00 uri!

Ogledali si boste lahko novonastalo kolekcijo tekstilnih izdelkov za dom in gospodinjstvo ter se posladkali z izvrstnim pecivom.

Značilnost kolekcije SOCIALDRESS – MOČ LJUDEM so protestni slogani z vseslovenskih ljudskih vstaj.

Več o projektu:

http://www.socialdress.net/index.php?htm=socialdress/moc-ljudem

Avtorica in vodja projekta: Marija Mojca Pungerčar

Pri razvoju projekta in vodenju delavnic so sodelovale:

Suzana Belak Pungartnik, Tadeja Kumar, Urša Špeh, Špela Škulj in Ines Kežman.

Pri izdelovanju kolekcije so sodelovale: Tjaša Avsec, Jasmina Gregorčič, Jana Gusa, Andreja Kranjec, Doroteja Marinko, Tanja Milharčič, Rosana Mlakar, Saša Nemec, Jožica Pintar, Gela Romič, Magda Stražišar, Polonca Strman, Maja Šivic, Elda Špik, Tina Zdovc, Erika Žefran in Tadeja Žefran.

Z računalniško  podporo sta pomagala Nejc Stupan in Alen Bubanja, sodelavca RogLaba.

9.

Moj mozaik. Si (recenzija napisana in izbrisana, ker spletna stran ne deluje več.)

10.

https://zenska.hudo.com/author/suzanabelakpungartnik/

11.

https://zenska.hudo.com/prosti-cas/zanimivi-dogodki/vabljeni-na-razstavo-rocnih-izdelkov-in-modnih-skic-ter-delavnico/

Razstava na Mali ulici, september 14, 2014 

Navdihujoče modne risbe in izdelke Suzane Belak Pungartnik, osebe, ki je četrt stoletja sodelovala z revijama  Jana in Anja tako, da je zanje kreirala, krojila, šivala, pletla, fotografirala, risala in pisala, si lahko ogledate na razstavi v trgovini Rayher na Mali ulici v Ljubljani.

Razstava bo odprta v mesecu septembru. Ogledate in kupite lahko ročno narejene izdelke iz debele preje Spagetti, ki je letošnji  hit poletja. V ponedeljek 15.9.2014 pa bo ustvarjalna delavnica, ki bo trajala od 14-18h. Izdelali boste broško in narisali lastno modno kreacijo.

Več o tem: http://www.suzana.si/izdelki-v-kolekcijah/

O avtorici razstave

Suzana Belak Pungartnik je dipl.ing. tekst.tehnol., učiteljica, modna kreatorka. Je kreatorka modnih dodatkov, oblačil  in izdelkov za  lepšo podobo doma. Živi in dela na obrobju Ljubljane, piše članke za ustvarjanje za revije Naša žena, Lisa moje stanovanje in drugje. Piše knjige za ustvarjanje za otroke in odrasle. Organizira in vodi tečaje in delavnice za otroke in odrasle. Pri njej se lahko naučite risanja modne skice.

Zelo jo zanimajo nove tehnologije: 3D print, CNC rezkanje v pisarniških dimenzijah, računalniško vodeno vezenje. So uporabne  in smiselne. V grafičnem programu narišeš risbo, to povežeš s CNC strojem  in izdelaš produkt po tvojih željah. Kaj ni to fantastično? Tak postopek je podrobno opisan v njeni knjigi Ustvarjam in recikliram z gusarko Elo. Zanima jo tudi 3D print, grafično oblikovanje knjig in revij, samostojna izdelava spletnega mesta… Nove tehnologije so zelo pomembne za ljudi, ki prodajajo svoje ročno narejene izdelke.  Tehnološka dovršenost oplemeniti te izdelke.

Je tudi učiteljica naravoslovja.  To je veda o  naravnih in umetnih materialih vseh vrst (gradbeni farmacevtski, živila, tekstil…), njihove lastnosti, obnašanje v različnih okoliščinah in uporabnost. Na fakulteti so imeli veliko kemije .

Priročniki, ki jih piše, so logično nadaljevanje njenih člankov v revijah. S priročnikom lahko da še več sebe naenkrat. Želela je izdajati svoje knjige, a nisem vedela kako naj to prodam. Hotela je znati, zato se je tega  naučila. Nekaj let se je ukvarjala  s prodajo reklam. Prodaja je veščina. Pomemben je  način, kako to narediš. Ponuja to, kar se nje zdi pomembno.

12.

Stolpnica iz čokolade? Zakaj pa ne!

Ta teden bo za Odprto kuhinjo jedilnik sestavljala Suzana Belak Pungartnik,ki zadnje čase v kuhinji nadvse uživa.

Mateja KotnikOdprta kuhinja

ned, 02.10.2011, 10:30

 Suzana Belak Pungartnik Foto: Erik Pungartnik

 Suzana Belak Pungartnik, po poklicu oblikovalka in naravoslovka, sicer pa, kot pravi sama, mama dvema otrokoma in poročena ženska, je ves čas ustvarjalna. Dopoldne v službi, popoldne doma. Takšna je tudi v kuhinji. Je zagovornica zdrave prehrane, a s tem ne pretirava. »Tu in tam pojemo tudi kaj manj zdravega,« prizna gostiteljica, ki zadnje čase v kuhinji nadvse uživa: »Ugotovila sem, da se pri kuhanju zelo sprostim in pravzaprav zares odpočijem.«

»Najin dvanajstletni sin Rene ima rad plazilce, zato imamo pri hiši kačo,« je povedala takoj, ko sva v kuhinji sedli za mizo in sem iz torbice vlekla beležko in pisalo. Izbuljila sem oči in takoj preverila, ali je hišni ljubljenec morda v bližini mojih nog. »Ne, ne, nič se ne bojte! Pred vašim obiskom smo jo zaprli, ampak za vsak primer zanjo povemo vsakemu obiskovalcu,« je smeje se razložila Suzana, očitno vajena podobnih reakcij gostov. Pogovor se je nato lahko začel. Vendar misel na kačo nekje v hiši kar ni hotela iz moje glave. S temi plazilci pa res nisem v najboljših odnosih. Saj ne, da ne bi želela drugače, toda…

Bila je sobota. Suzanin mož Erik se je ravno vrnil iz trgovine. »Jaz ne maram nakupovanja,« je pripomnila Suzana, »srečo imam, da nakupe z velikim veseljem opravi on.«

V hišo na Škofljici, kamor se je družina nedavno preselila iz Ljubljane, je znosil polne nakupovalne vreče in jih večino odložil v kuhinji. »A si olupila krompir?« je vprašal ženo. »Prav, bom pa jaz fižol pripravil jutri,« je odločil in bela fižolova zrna namočil v vodo.

»Ko so bili otroci majhni, jaz pa sem bila zelo zaposlena, je Erik moral poprijeti za marsikatero gospodinjsko opravilo. Ne le kuhal, tudi likal je,« je pojasnila sogovornica, ki je okoli petindvajset let s svoji idejami, skicami, izvedbami zamisli, fotografijami in teksti sodelovala z revijama Jana in Anja, v zadnjem času pa aktivno sodeluje z revijama Lisa in Lisa, moje stanovanje. Bralcem svetuje, kaj lahko sami postorijo, da si polepšajo dom. Izdala je že dve otroški knjigi; prva, Ustvarjalne urice, je izšla pri Mladinski knjigi, drugo pa je pred kratkim izdalo Društvo ustvarjalnih Cita (ustanovila ga je letos aprila) in ima naslov Ustvari živalske podobe.

Špageti ‘a la racak’ 

V štiričlanski družini, ki je med tednom brez 18-letne hčere Heidi, saj živi in dela v Ljubljani, kuhajo vsak dan. Enkrat Suzana, drugič Erik, kakor kateri utegne. »Med tednom so naše jedi preproste in zdrave. Opažam, da nekateri s tem zelo pretiravajo. Celo agresivni so v prepričevanju drugih. Sama ravnam tako, da domače opozarjam na zdravo prehrano, nikakor pa jim ničesar ne vsiljujem.« Tako najmlajši pri hiši, Rene, najraje vidi, da so na mizi špageti s polivko. Njegov oče jih obožuje na način ‘ a la racak’ (samo s paradižnikovo omako), v domeni mame Suzane pa so sladice. »Ne pripravljam jih pogosto. Ker če ostanejo, jih moram pojesti sama, to pa ni dobro zame,« razloži in našteje nekaj zvijač, kako svoje slaščice naredi bolj zdrave: »Namesto belega uporabim rjavi sladkor, belo moko kombiniram s polnozrnato. No, zamenjave sladkorja v družini nihče ni opazil, za moko pa tega ne morem trditi.«

Kuhajo letnemu času primerno. Vrt ob hiši sicer še ni prav velik, a jim že zdaj ponuja dovolj zelenjave za sproti. »Drugo kupimo v trgovini, kjer vsi oprezamo za izdelki slovenskih proizvajalcev, nekaj pa nabavimo tudi na tržnici, ki jo mož, zaposlen v središču Ljubljane, lahko obišče spotoma, ko odhaja iz službe. Manj posegamo po bio- in ekoizdelkih, saj so pretirano dragi,« potoži Suzana, ki pri hiši nikoli nima velikih zalog hrane. »Kupujemo sproti. Tako smo se navadili in nam ustreza. Če bi nas denimo presenetilo dvajset gostov naenkrat, jih ne bi imeli s čim pogostiti.« V družini Belak Pungartnik ne zamrzujejo, ne shranjujejo v klet, tu in tam le kaj posušijo ali vložijo v kozarčke. »Vsako leto posušim bezgove cvetove, naberem smrekove vršičke in skuham paradižnikovo omako. Pa tudi te, mislim, da nimamo več. Bom morala pripraviti novo.«

Narava – vir navdiha za izdelke

Suzana, vse življenje Ljubljančanka, se ni težko navadila na življenje v predmestju. »Pa tako me je skrbelo, kako bo,« se danes nasmeje sogovornica, ki obožuje naravo in življenje z njo. »Vsak dan grem na sprehod. Hodim uro, včasih uro in pol. Hoja mi pomaga, da sama sebe uredim od znotraj in da lahko kasneje pravilno delujem.«

»Mami, jaz grem še en krog,« pokuka skozi terasna vrata Rene in že izgine s sosedovimi mulci, ki ga čakajo na kolesih. »Poglejte, to je moja naslednja ideja za objavo: kako doma izdelati zanimiv obešalnik,« reče Suzana, ki je ob dopoldnevih učiteljica tehničnega pouka v osnovni šoli. »Jaz pripravim idejo, potem pa mi povsod tam, kjer je treba biti zelo natančen, pri izrezovanju lesa denimo, priskoči na pomoč mož.«

Se ji kdaj zgodi, da idej preprosto zmanjka? »Ne, to pa mislim, da ne. Včasih se zgodi, da mine navdušenje, a kmalu spet kaj zanimivega vidim… Veste, ko iščem navdih za svoje izdelke, nimam v ospredju ljudi, čeprav jim imam zelo rada, še posebno svoje najbližje in učence v šoli, ampak stvari, ki so mi všeč. Na sprehodu denimo ves čas napeto opazujem in tako neprestano dobivam navdih za nove in nove ideje.« Zelo se umiri tudi pri ročnih delih. »Kadar kvačkam in skoraj v nedogled ponavljam en in isti vzorec… To me zelo umiri. Poglejte, to je moj izdelek,« pred mojimi očmi razgrne veliko kvačkano pregrinjalo.

Pravi, da so za risanje pri hiši nadarjeni vsi štirje, za oblikovanje pa še zlasti hči: »Morda zato, ker je rasla s tem. Vedno sem jo jemala s sabo v uredništvo Jane, kadar sem oddajala prispevke, pogosto sem jo uporabila za model in sem njene fotografije objavljala v časopisih, pa tudi sama je že kot otrok vedno imela veliko lepih in zanimivih idej.« Heidi se ne ukvarja z oblikovanjem praktičnih izdelkov tako kot mama, pač pa so njena domena trenutno računalniško grafično oblikovanje, oblikovanje spletnih strani, izdelava logotipov… »Oblikovala je mojo spletno stran,« poudari Suzana, ponosna tako na hčer kot na sina, ki ima za odločitev o tem, s čim se bo ukvarjal v poklicnem življenju, še dovolj časa.

Natančna pri vsem, kar počne

Rene in Heidi nista bila izbirčna otroka. Jedla sta vse, kar je pripravila mama. Toda če so bile jedi zanimivo dekorirane in postrežene tako, da je skupaj z njimi postregla še s celo zgodbo, so šle toliko bolj v slast.

Ko je sestavljala jedilnik za Odprto kuhinjo, se je odločila, da ga posveti najmlajšim jedcem. »Preden sem ga dala na papir, sem preverila, kakšni so jedilniki v slovenskih vrtcih, povprašala pa sem tudi pri znancih, ki imajo še zelo majhne otroke,« je povedala sogovornica, ki je tako natančna pri vsem, kar počne v življenju. Da nič ni nemogoče, prepričuje vse okoli sebe: »Lahko narediš prav karkoli v čokoladni preobleki. Je kdo rekel stolpnica? Priljubljen lik iz risanke? Prav vse je mogoče.«

13. http://www.ckv.si/vsebina_modro.php?vid=20160804154236327

Vabljeni na ogled ročno izdelanih torbic, copat, kap in drugih modnih dodatkov v času odprtja knjižnice. Izdelke je moč tudi kupiti.

In nekaj besed umetnice:

»Modni dodatki in izdelki za dom nastajajo iz želje po ustvarjanju. Ustvarjam z velikim veseljem, nove ideje  se porajajo kar med delom. S svojim navdušenjem očaram še druge, tako da jih z učenjem popeljem v svet zadovoljstva, kreativnega razmišljanja in dela. Ideja se porodi v glavi, zato je pomembno kaj mislim, nato se začne njena izvedba. Oboje lahko vidite v mojih knjigah in na mojih izdelkih. Košček moje kreativnosti lahko kupite ali pa začnite sami ustvarjati in črpati ideje iz svoje notranjosti.« Vabljeni k ogledu spletne strani www.suzana.si,  na Facebooku če odtipkate besedi Revija Cita. Na Facebooku redno objavlja vse, kar se iz njene glave skozi roke preseli v resnični svet.

14.

http://www.mklj.si/razstave/item/4496-modna-skica-in-modni-dodatki-suzana-belak-pungartnik.

Modna skica in modni dodatki – Suzana Belak Pungartnik

Prizorišče: Knjižnica Škofljica

Začetek dogodka: Torek, 13. maj 2014

Konec dogodka: Ponedeljek, 16. junij 2014

Ciljna skupina: Odrasli

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Označeno kot

Modna skica je Suzani Belak Pungartnik prirasla k srcu že na srednji šoli za oblikovanje. Njene risbe so kar 25 let objavljali v reviji Jana. O modnih dodatkih je Suzana napisala tudi knjigo.

Polna je inspiracij, ki jih še kar ne zmanjka, saj si kar naprej izmišljuje nove stvari, nove barvne kombinacije, nove izdelke. Pomembno se ji zdi, da so modni dodatki na pogled privlačni in lepi.

Odprtje razstave bo v torek, 13. maja, ob 19.30.

15.

http://www.knjiznica-medvode.si/razstava-rocnih-izdelkov-in-modnih-skic-news

Prireditve in obvestila

Razstava ročnih izdelkov in modnih skic

10. 12. 2014 ob 19.30

Suzana Belak Pungartnik vas vabi na odprtje razstave, ki je plod uresničene želje po izdelovanju ročnih izdelkov in modnih dodatkov. Suzana se je naučila kreiranja, pletenja, kvačkanja, šivanja in risanja modnih skic. Naredila je tudi šolo za oblikovanje in univerzo za tekstilno oblikovanje, nato pa je začela poučevati in kreirati lastne izdelke, ki jih želi predstaviti tudi vam. Na ogled bodo do 7. 1. 2015.

16.

http://www.suzana.si/

Razstava ročnih del in fotografij v Cankarjevi knjižnici Vrhnika

Razstava ročnih del in fotografij v Cankarjevi knjižnici Vrhnika

bo odprta od 1.-31.avgusta 2017.

Sivka osvaja s svojo preprosto obliko, značilno barvo in opojnim vonjem. Pogled nanjo in na njena polja se zasidra globoko v  spomin. Naredila sem fotografije in izdelke. V skupini, v družbi ali posamezno, vse stvari povezuje ena sama prijetna in srčna tema, darežljiva sivka.

Izdelke in fotografije lahko kupite. Cenik je v prilogi. Izberite preudarno in s premislekom. Prelepe fotografije s paspartuji in lesenimi okvirji v velikosti 30x37cm bodo krasile vaše domače ali poslovne prostore tam, kjer boste najbolj želeli. Iz svojih izkušenj vam povem, da je boljše kupiti dve ali tri slike v kompletu, saj so narejene kot kolekcija in zato njih lepota z vsebino vred v skupini bolj zažari. Ročno narejeni izdelki so pleteni, kvačkani, vezeni in šivani. Nosite jih s ponosom in veseljem. Vanj so vdelane lepe misli, ki vas bodo spremljale čez dan in razveseljevale vaše oči in srce.

Dobrodošli na razstavo.

Pravno obvestilo: Društvo ustvarjalnih Cita organizira razstave. Izkupiček od prodaje izdelkov gre v celoti za delovanje društva. Načrtujemo natečaj izdelave drobnih živalic, razstavni prostor še iščemo, oz. jih bo več. Tam boste lahko sodelovali z lastnim izdelkom, ki bo kasneje darovan slovenskim ali zamejskim ustanovam, ki delujejo na področju pomoči družinam,oz. otrokom. Več o tem razpisu bom napisala, ko bo ideja dokončna. Vabim tudi sponzorje in donatorje k sodelovanju, saj bo tako društvo uresničilo več svojih ciljev, kajti načrtov je veliko. Eden od največjih, ta mi roji v glavi že vrsto let pa je, gradnja mesta z mini prodajalnami in domovi. Najprej bo virtualna,  trgovinice z izdelki, ustvarjenimi z lastnimi rokami ali z lastno kreativnostjo, predvsem pa z ljubeznijo. To mesto vidim kot skupino ljudi, ki delajo na sebi, zasvojencev in egoistov nočem več videti, takih je dovolj drugje. Nekdo, ki dela na sebi, je odkrit do sebe in deluje iz sebe, pa je darilo narave in ta ima ozaveščen namen življenja. Živi tukaj in zdaj.

17.

https://www.mojaobcina.si/prebold/novice/kultura/umetnost/razstava-modnih-skic-in-modnih-dodatkov.html

Razstava modnih skic in modnih dodatkov

Deli:

Razstavljala bo modna oblikovalka

SUZANA BELAK PUNGARTNIK,

ki pravi takole:

»Ustvarjanje je pesem, letenje in nemo igranje. Kreiranje je mišljenje, prelito v stvarnost. Učenje služi namenu, zahtevnost se povzdiguje v neslutene višine. Odločitev, da posnemam najboljše, da bi znala več in da bi videla, kaj je še moč doseči z rokami, če so v glavi misli in želje.«

Razstava bo na ogled v Občinski knjižnici Prebold do 30. 10. 2014, v času odprtosti knjižnice.

Z veseljem vas pričakujemo.

 Arhiv prireditev Prebold 2014

Razstava v preboldski knjižnici: Modne skice in modni dodatki

1 OKTOBER 2014

Od srede, 1. oktobra 2014, do konca meseca je v času odprtosti Občinske knjižnice Prebold na ogled razstava modnih skic in modnih dodatkov. Knjižnico nam je tokrat polepšala modna oblikovalka Suzana Belak Pungartnik, s katero so obiskovalci na dan odprtja razstave lahko pokramljali o njenih delih, izdelkih in knjigah.

18.

http://www.scca-ljubljana.si/news_11_41.htm

Sobota, 4. 6. 2011
ReArt / K9, Pécs, Madžarska: Obveščamo vas o projektu naše sodelavke Marije Mojce Pungerčar,urednice Artservisa, in sodelovanju redaktorice Artservisa, Špele Škulj.

soboto, 4. 6. 2011, bo v mestu Pécs potekala celodnevna delavnica reciklaže oblačil Socialdress.

KUD Trivia je pripravilo delavnico v sodelovanju z lokalno organizacijo Cultural Labor Social Cooperative in v povezavi z njenimi aktivnostmi, kot so izmenjava oblek, popravila koles, ustvarjanje »community spaces«, različne delavnice in drugo.

Delavnica Socialdress, ki je namenjena lokalnim prebivalcem, se bo odvijala na naslovu Király ul. 9 (K9), od 10.00 do 18.00 ure. Vodili jo bosta Suzana Belak Pungartnik in Špela Škulj.

O projektu Socialdress

Avtorica projekta Socialdress je umetnica Marija Mojca Pungerčar. Izraz “socialna obleka” označuje oblačila, ki delujejo povezovalno v smislu skupnosti. Na delavnicah, ki potekajo od leta 2006, nastajajo duhovita in funkcionalna oblačila, ki jih je enostavno izdelati.

Pomemben del delavnic je komunikacija – izmenjava zgodb in izkušenj. Na ta način ustvarjamo in širimo blagovno znamko Socialdress. Obleke Socialdress ni mogoče kupiti v trgovini, mogoče jo je le izdelati.

V letu 2011 načrtujejo tudi delavnici na Hrvaškem in v Romuniji.

Marija Mojca Pungerčar deluje na področju sodobne vizualne umetnosti (inštalacija, video, performans), ukvarja se tudi z gledališko kostumografijo. Za njeno delo so značilne socialno angažirane vsebine, kritika konzumeristicne družbe in poudarjanje lokalnosti ter skupnosti.

Več o organizaciji Cultural Labor Social Cooperative.

Projekt Socialdress sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

19.

http://www.dogodeksi.com/dogodki-arhiv/44187/pocitniske-ustvarjalne-delavnice-junij

Knjižnica Medvode

sreda 28.6.2017

Slovenia, Medvode, Cesta komandanta Staneta 10, 1215

Želite ustvarjati tudi med počitnicami? Pridite na počitniške delavnice v knjižnico. Popeljali vas bomo v svet kreativnega razmišljanja. Naredili bomo izdelke za okras in rabo, zaigrali smešnice in brali zanimive knjige.

Delavnice so namenjene osnovnošolcem, mlajši otroci pa naj pridejo v spremstvu odrasle osebe. Ustvarjanje bo potekalo pod vodstvom Suzane Belak Pungartnik.

Dragi šolarji, želimo vam prijetne počitnice in vas vabimo, da jih del preživite tudi v Knjižnici Medvode!

DRUŠTVO USTVARJALNIH CITA

Aprila 2011 sem ustanovila Društvo ustvarjalnih Cita. Vpisujemo otroke do 18 leta, odrasle pa le, če aktivno delujejo v društvu. O aktivnostih društva vas bom sproti obveščala.

Fotografije,  ideje in teksti so avtorski. Kopiranje za javno uporabo je mogoče z dovoljenjem avtorice. Sicer ni dovoljeno.