Ocarala me je sivka

Opojno dišeča z domačega vrta

 

Prava sivka, latinsko Lavadula angustifolia (obstaja še več vrst) je letos zrasla tudi v mojih cvetličnih koritih. Posadila sem jo v družbo natreska, bršljana in pasjonke. Vse je bilo zeleno, le sivka se je bohotila s prelepimi vijolično obarvanimi cvetovi. Saj cvetovi niso kaj posebnega, vonj je omamen, zato v spominu nanjo mislimo na celo rastlino.

Več o sivki sem našla v knjigi Sivka, lepo doživetje (Založba Kmečki glas), avtorici: Eva-Marija Stadler in Isabel Wintterlin. Tam so napisane zanimive stvari o tem kako jo lahko razmnožimo kar doma, kakšne so vrste sivk, kakšna je njena zdravilna moč, recepti za dišeče kroglice, kolače, olja, čaje in med. Z njo okrasimo mizo.

Izdelava mila: laboratorijski natrijev hidroksid (ne tehnični) v granulah raztopimo v vodi, dodamo hladno stiskano oljčno olje in mešamo. Dodamo cvetove sivke in po želji še druge začimbe. Med mešanjem se milo zgosti. Posušimo in narežemo v kose (natančnejša navodila boste našli na drugih spletnih straneh).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>