PIRHI


BARVANI IN OKRASNI PIRHI

Pred vrati je Velika noč. Morala bi biti spomladanska a je odeta v belo odejo. Se boste lotili barvanja jajčk? Nekaj idej, kako to narediti, dobite tukaj.
Jajčna lupina je iz apnenca, kis jo razjeda. Lupina je malce porozna, to pa pomeni, da skoznjo prodrejo barve. Te se zlijejo v beljak in ga obarvajo. Zato je pametno izbrati čimbolj naravne barve, a tudi pri teh je treba malce pozornosti pri koncentraciji. Barvanje s strupenimi rastlinskimi listi, denimo za okras pri barvanju s čebulnimi listi odsvetujem.

Barvanje jajc

Najboljše je, da so pirhi barvani z naravnimi barvili. To običajno delamo medtem, ko se kuhajo. Vodi dodamo čebulne liste (oranžna ali rdeča čebula dajo sebi enak odtenek), kurkumo uporabimo za rumeno barvo, peteršilj za zeleno. Med začimbami lahko izberemo še katero, denimo papriko, a je še nisem preizkusila.
Barve za barvanje pirhov raztopimo v vreli vodi, dodamo kapljico kisa. V raztopino namočimo pravkar kuhano jajce in ga obračamo tako dolgo, da dobimo željen odtenek.

Kurkuma v vodni kopeli z jajci

Kuhamo na blagem ognju vsaj deset minut in počasi ohlajamo. Ohladimo in polepimo s teksti, ki jih izrežemo iz papirnatih prtičkov.

Lila jajčka z metulji

Lila barvo dobimo v vrečki za barvanje pirhov. Barvno kopel naredimo po navodilih, ki so zapisana na vrečki. Po barvanju pirhe ohladimo in nanje nalepimo mini metuljčke. To so nalepke, ki jih v trgovinah najdemo med pisarniškim materialom. Te sem našla v drogeriji Müller.

OKRASNI PIRHI
So iz vate, stiroporja, plastike ali kar izpihana jajca…po površini jih pobarvamo z akrilnimi barvami ali z lakom za nohte. Nanje nalepimo luskine, koralde, steklene bisere, mini nalepke, vzorčke iz papirnatih prtičkov, pikapolonice, nitke ali vrvice.

Grafitna jajčka z lončnicami

Plastično jajce pobarvamo z grafitno sivo barvo. Postopek po sušenju ponovimo. Iz papirnatih prtičkov izrežemo lončnice in te nalepimo na pirhe z lepilom za papirnate prtičke.

Vijolica na nežno rumenem pirhu

Nežno rumeno pobarvan pirh je odlična podlaga za slikanje cvetja. Slikamo z lakastimi barvami za trde podlage. Najprej narišemo skico s svinčnikom. Kako narišemo risbo? Prej si pripravimo predlogo, to narišemo na papir za vajo, nato pa risbo ponovno narišemo na pirh. Barvamo tako, da se barve med seboj prelivajo. Iz vijolične v belo, iz temno zelene v travnato zeleno.

Črte in pike

Včasih je lepo, če so na okrasnih pirhih čisto enostavni vzorci, denimo črtice in pike. Stiroporno jajce pobarvamo z zeleno ali sivo. Čopič pomočimo v mešanico bele, sive in zelene barve. Naredimo črte in pike. Posušimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>