PLETENJE UVOD

ROČNA DELA: PLETENJE, VEZENJE IN KVAČKANJE 

Tukaj boste našli brezplačna navodila za izdelavo, opise postopkov, natančne fotografije postopkov in izdelkov. Če kliknete na fotografije se te povečajo, s ponovnim klikom pa zmanjšajo.  Postopki so razvrščeni od lažjega k težjemu, tako da se jih lahko lotijo tudi začetnice-ki. Zaporedno so napisane ideje za pletenje, vezenje in kvačkanje. Čisti začetniki-ce naj pogledajo priloženi video. Tega lahko ustavite kjerkoli želite tako, da pritisnete (kliknete) na sliko. Ta se ustavi za toliko časa kot vi to želite. Ko ste pripravljeni za korak naprej, ponovno kliknite na ekran.
Tiste, ki več znate, lahko naročite navodila s slikami postopkov, načrti in sliko končnega izdelka, ki jo najdete na naslednji povezavi: http://www.suzana.si/navodila-za-izdelavo/.
Izdelke lahko naročite. 

UVOD V PLETENJE

To pletenje je namenjeno popolnim začetnikom. Ko  boste to znanje  usvojili vzemite v roke knjigo o pletenju (prav lahko se vam bo zgodilo, da navodil ne boste znali brati, zato vabljeni na tečaj, bomo prebrali skupaj)

Začetniki(ce) vabim na ogled videa.

NOVO!

 Poglejte video /KLIKNITE NA SPODNJI POVEZAVI/:

Konec niti primemo s palcem in kazalcem, nit ovijemo.

  1. Nitko potegnemo k sebi skozi krog in s tem tvorimo zanko.
  2. Zanko zategnemo in jo nataknemo na pletilko. Debelino pletilke izberemo glede na debelino niti, oz. v odvisnosti od tega ali pletemo rahlo ali na tesno. Če pletemo na rahlo, potem vzamemo tanjše igle.
  3. Nit vodimo po levi roki takole. Pletli bomo z desno roko.
  4. Z iglo vbodemo v zanko.
  5. Ovijemo nit in jo potegnemo skozi zanko. Novo zanko nataknemo na levo iglo.
  6. Ponavljamo. Tako dobimo željeno število zank. To je poskusni vzorec, ki ga naredimo pred pletenjem kateregakoli izdelka. Tega izmerimo, preračunamo število zank za ustrezno širino puloverja, nato šele začnemo zares. Čeprav imamo poleg sebe navodila z natančnimi napotki naredimo poskusni vzorček. takle nasnutek ni zelo prožen, ne moremo ga zelo raztegniti. Obstajajo še druge možnosti za izdelavo nasnutka.
  7. Zadnje zanke ne nataknemo več na levo pletilko temveč jo uporabimo za novo vrsto. Ta zanka torej ostane nepopletena, tako kot vse prve zanke v vrsti (spodaj poglejte še drugo možnost, ki daje lepši končni rezultat). Drugo zanko desno popletemo. Desna petlja: Vbodemo v zanko, ovijemo nit in jo potegnemo skozi zanko. Pri tem  zanko prestavimo iz leve na desno pletilko.
  8. Desna petlja: Vbodemo…
  9. Leva petlja: Nit postavimo pred iglo, vbodemo od zadaj, nit ovijemo in jo prevlečemo čez zanko. Tako naredimo gladko pletivo, patentne vzorce, kašico in druge enostavne reliefne površine. Na robu zanko bolj zategnemo tisti, ki pletemo bolj rahlo.
  10. Zaključek: V zadnji vrsti vse petlje zaključimo. Prvo zanko prestavimo kot običajno. Drugo zanko popletemo levo ali desno (odvisno od vzorca pod njo), prvo zanko prevlečemo čez drugo. Tako smo zaključili eno zanko. Ponavljamo.

 1. Eno zanko prevlečemo čez drugo.
 2. Nit odrežemo, nato pa še skozi zadnjo zanko povlečemo nit.  Pletivo je tako zaključeno. Vidimo da: je pletivo različno široko v odvisnosti od vzorca, da moramo nit bolj potegniti na robu pletiva (samo tisti, ki pletemo narahlo), da je pletivo bolj enakomerno pleteno če pletemo tako, da so zanke na konicah pletilk in če je napetost niti ves čas enakomerna.

Preštejemo srednjih 10 zank in 10 vrst. Te nato izmerimo. To je osnova za preračun širine puloverja, šala, rokavic…

Sem ponovno poskusila splesti vzorček. Ugotovila sem, da lahko popletemo VSAKO skrajno petljo. Dobimo lepši rob, ki ga je tudi lažje sešiti z drugim delom. Edino pravilo, ki ga upoštevamo pa je: Namesto da prvo petljo samo prenesemo z leve na desno pletilko, jo popletemo desno zasukano. To pomeni da: Zanko prenesemo na desno pletilko, nit položimo spredaj, zanko prenesemo nazaj na levo pletilko in jo popletemo tako, da vbodemo od strani. Tako nastane lep rob, brez flotirajoče niti. Napletemo pravokotnik take dolžine, kot je obseg roke v zapestju. Odrežemo kos debelejšega filca. Sešijemo zapestnico.

One thought on “PLETENJE UVOD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>