Zdravje z agrumi

 

Citrusi imajo prelepe bleščeče zelene liste, ki zadišijo takoj, ko jih malce pobožamo z dlanmi. Prav tako imajo opojno intenzivno dišeče nežno rumene in bele cvetove. Cvetijo dva-krat letno, maja in decembra, v istem obdobju na grmu (drevesu) dozorevajo tudi sočni sladki ali kisli sadeži.

Citrusi ali agrumi imajo vednozeleni grm ali drevo, ki prvotno izhaja iz JV Azije, zdaj pa je razširjen povsod, kjer so ustrezni vremenski pogoji zanj, priljubljen pa je tudi kot posodovka. Na Kitajskem so bile znane vrste že 2200 let pred našim štetjem. Šele v 10.stoletju so Arabci agrume načrtno zasajali v Evropi, mandarino pa šele v 19.stoletju.

Citrusov les uporabljamo za izdelavo furnirjev in parketa, iz listov, lubja, cvetov, nezrelih plodov in lupin delajo eterična olja, plodove uporabljamo za uživanje, za pripravo jedi, sokov, likerjev, skupaj z lupino za peciva in čaje. Lupino uporabimo za izdelavo dekoracij za okrasitev doma.

Gojenje drevesa

Drevo, vzgojeno  na primorskem bo uspevalo na prostem. Poskrbimo za zaščito pred burjo. V posodi limono in mandarino lahko gojimo tudi v notranjosti države. V zimskem času jo postavimo v svetel hladen prostor s temperaturo od4 °C(nekateri grmi zdržijo tudi minus10°C), občasno zalijemo. Agrume obvezno posadimo v težko, posebej zanje pripravljeno zemljo in jih zalivamo s specialnim gnojilom.

Kaj vsebuje?

Po razvrstitvi živil: poleg vode ki je je do 87 %, sadež vsebuje največ ogljikovih hidratov,  od teh največ sadnega sladkorja, med vitamini in minerali pa je največ C vitamina (ta pomaga pri nastajanju kolagena, ki skrbi za zdravo kožo, ščiti telo pred bakterijami in vzdržuje zdrave žile) in kalija, manj kalcija, magnezija in fosforja. V lupini je še več kalija in vitamina C kot v sočnem jedru. Lupina je užitna, če je sadež neškropljen.

Kemijska sestava:  eterična olja, kumarin (op.p. preveč kumarina škodi ledvicam in jetrom), limetin, furokumarin bergapten. V plodovih je največ  (do 8% na suho težo) citronske kisline in drugih kislin, v semenu je limonin.

Citronska kislina deluje rahlo odvajalno, raztaplja ledvične kamne, je naravni konzervans. Uničuje viruse, prebavila varuje pred preveliko kislostjo. Deluje antiseptično. Več citronske kisline je v limonah in limetah kot pa v grenivkah in pomarančah. Citronska kislina je pomemben del kosti, pomaga urediti velikost kalcijevih kristalov. Uporablja se tudi za odstranjevanje maščobnih kislin v krvnih žilah in pri težavah z nizkim krvnim tlakom.

Za čiščenje se citronska kislina dodaja milom in detergentom za pranje perila. Citronska kislina se lahko uporablja v šamponih za pranje saj odstranjuje vosek in  odstranjuje barvo iz las.

S 6% koncentracijo citronske kisline bomo odstranili madeže iz stekla brez ribanja. V industriji se uporablja za raztapljanje rje iz jekla

Vrste agrumov po rodovih:

-grenki pomarančevec

-limeta

-bergamotka

-pomelo

-limonovec /limona

-citronatni citronovec

-kalamondin

-grenivkovec/grenivka, greipfruit

-mandarinovec/mandarina

-klemenitna

-pomarančevec/pomaranča

-kinoto

-kombava

V drugem rodu je kumkvat, manjši ovalen sadež grenkega okusa.

V tretjem rodu je poncirus /trolisna pomaranča in trolistni citronovec/.

Po videzu so agrumi okrogli, ovalni, v obliki hruške, v obliki dolgih zgoraj združenih »feferonov«. So taki z debelejšo lupino, ki imajo podolgovat vzorec in drugi s tanko, zelo gladko lupino.

Uživamo plodove. Limetino seme je strupeno. Grenivkino je zdravilno.

Kako očistimo sadeže?

Sveže sadeže namočimo v vodno raztopino sode bikarbone (ena najčistejših sod, ki jo dobite v nekaterih Tuševih prodajalnah je narejena v postopku Solvay ), ki ji dodamo jabolčni kis. Sadeže v celoti potopimo (po potrebi jih obtežimo) in pustimo stati 20 minut. V tem času se raztopijo mastne mešanice (bolj ali manj strupenih) zaščitnih sredstev, ki so popršene po sadežih. Lupino zavržemo, razen če imamo biološko vzgojene agrume. V tem primeru lupino nastrgamo, narežemo na tanke rezine in posušimo. Uporabimo v mešanici sadnega čaja ali pri peki peciva. Lupina je zelo okusna in aromatična. Kot ste zgoraj prebrali ima veliko vitamina C in kalija.

Limonada za vitko linijo in lepo kožo

Pomaga proti utrujenosti in glavobolu, zaspanosti, pri prehladnih obolenjih, kot preventiva pred gripo, za nego kože, zunanje za nego rok in obraza, pri ozeblinah, za odstranjevanje bradavic, pri krhkih nohtih, za beljenje zob in utrjevanje dlesni.

Zaradi vsebnosti pektina znižuje holesterol. Holesterol je – po domače povedano – maščoba. Z nepregreto rastlinsko maščobo (hladno stiskano olje, oreščki)  dobimo zdrav holesterol, s pregreto pa nezdravega. Limona z žil odlepi maščobe (tam jih res ne potrebujemo) in jih pomaga izločati.

Nesladkana limonada, zaužita na tešče zmanjšuje telesno težo, dokazano zdravi aknasto kožo in kandido. Tako preprečuje razvoj raka.

Ph limone je od 2-3. Klorovodikova kislina ima  ph=1 . Imamo jo v želodcu. Kljub kislosti, v telesu deluje bazično. Razkisa telo.

Limonine lupine odganjajo molje, prerezane limone pa mravlje.

Pomaranča je drevo življenja, pravijo Španci

Ja prav tako močan antioksidant kot drugi agrumi. Je črevesni antiseptik, deluje proti zadahu iz ust, utrjuje žilne stene (zdravi razširjene vene in arteriosklerozo), pomaga pri vročinskih boleznih, uporablja se za nego obraza. Vsebuje folno kislino. V zdravilne namene se uporablja tudi eterično olje iz lupin in cvetov.

Grenivka

Ščiti pred nastankom želodčnega raka. Ugodno vpliva na delovanje pljuč. Pri rednih uživalcih grenivke je možnost za razvoj pljučnega raka razpolovljena. Raziskavo o tem, so naredili na Havajih.

Eterična olja pridobljena iz neškropljenih dreves

Eterična olja uporabljamo v aromaterapiji, saj  vzpodbujajo boljše počutje. Limona deluje na naše telo in duha žareče, poživljajoče in stimulativno, pomaranča spodbujajoče in poživljajoče.

Limona v kombinaciji z drugimi olji deluje proti celulitu. Blago spodbuja čiščenje jeter in blaži tudi pokanje kapilar. Eterično olje nikoli ne nanašamo direktno na kožo, saj je premočno.

Eterično olje lahko dodamo tudi vroči vodi za inhalacijo, uporabimo jo pri domači izdelavi mila, dodamo masažnemu olju in z njim odišavimo pot pouri.

Ta uporabljajo za proizvodnjo parfumov in v slaščičarstvu. Uporabna so tudi za pripravo likerjev.

Iz cvetov pridobivajo nerolovo eterično olje, iz nezrelih plodov in listov pa »Petit grain«.

Eterična olja bio limone, bio mandarine, bio pomaranče in druga dodamo k doma izdelanemu pralnemu prašku iz sode bikarbone in marsejskega mila. Recept boste našli na www.suzana.si

Pred preveliko kislostjo citrusov, posebej limon se zaščitimo tako, da limonadi dodamo malo sode bikarbone (baze). Kislina razžira zobno sklenino, zato je po pitju treba zobe umiti z vodo.

Tekst in slike: Suzana Belak Pungartnik

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>